ZAŠTITA OD UJEDA

Kako da zaštitimo sebe i naše najmladje od ujeda komaraca i drugih insekata

Autor: dr Mirjana Mišić

Posle promenljivog vremena sa čestim kišama, konačno nam dolazi pravo leto. Međutim,naše uživanje u lepom i toplom vremenu, bilo da sedimo u bašti ili na balkonu mogu pokvariti dosadni komarci, insekti.

Stručnjaci širom sveta upozoravaju – zaštitite se na vreme!

Iako je ujed komarca najčešće bezazleno stanje, komarci mogu biti prenosioci ozbiljnih infektivnih oboljenja: Virusni encefalitis, Groznica Zapadnog Nila, Ros River Groznica… Prema podacima Svetske Zdravstvene organizacije broj obolelih raste svake godine kako u svetu tako i u Srbiji. U cilju sprečavanja ovih ozbiljnih bolesti preporučuje se preventivna zaštita od komaraca upotrebom repelenata-preparata koji odbijaju komarce, kako bi smanjili šanse za ujede komaraca.

Koje je najbolje sredstvo protiv komaraca kojim bezbedno možemo da zaštitimo sebe i naše najmladje?

  • Hemijski repelenti u vidu sprejeva i stikova za kožu,tableta,rastvora za aparate najčešce sadrže hemijsku supstancu DEET(30% do 50% N, N-dietil-m-toluamide) koja može da iritira kožu kada se primeni direktno u visokoj koncentraciji ili tokom dužeg vremenskog perioda. Čak može izazvati ozbiljne reakcije na koži i respiratornih organa kod pojedinaca.Njihova prekomerna upotreba može da izazove i toksične sistemske reakcije. Treba izbegavati primenu hemijskih repelenata naročito na licu, oko usta, očiju i na šakama. Zato se ne savetuju za upotrebu, posebno kod male dece i trudnica.
  • Prirodni repelenti su bez štetnih sastojaka za zdravlje jer sadrže mešavine biljnih ulja kao što su: Citronela i Geraniol, Limunska trava, Lavanda i Nana. Mešavine ovih biljnih ulja držaće komarce dalje od Vas i Vaše dece. Zbog toga što su prirodni i bezbedni naročito se preporučuju deci najmladjeg uzrasta, trudnicama i celoj porodici.

Mapez sprej za decu i odrasle je prirodni repelent koji sadrži mešavinu biljnih etarskih ulja. Svojim prijatnim mirisnim aromama od biljnih ulja Mapez sprej oduševiće Vas i Vaše mališane, a na komarce možete potpuno zaboraviti i bezbrižno se prepustiti odlasku u park, na letovanje i gde god da krenete…..

Pročitaj više..

Ako Vas komarac ili drugi insekt ipak ubode…

Pored svih mera zaštite koje preduzimamo da bi se zaštitili od komaraca i drugih insekata ne možemo u potpunosti sprečiti ujede, jedino mozemo smanjiti šanse za njihove ujede. Komarci i drugi insekti ujedaju izložene delove tela kao što su lice, šake, ruke i stopala. Kada ujedu, oni za sobom ostavljaju pljuvačku koja u sebi ima protein zbog koga naše telo otpušta histamine – supstancu koja izaziva reakciju – cvrenilo i svrab u nekim slucajevima i otok.

Kako da smanjite otok, svrab i crvenilo posle ujeda?

Pored otoka, crvenila na mestu ujeda prisutan je iritantan svrab koji ne prestaje .Pokušajte da se ne češete jer moze doci do pojave sekundarne infekcije na mestu ujeda i daljnjeg pogoršanja. Otok na mestu ujeda i neprestani svrab ,utiče na naše mališane koji su zbog toga često nervozni i imaju nemiran san . Zato odmah primenite neku od krema najbolje prirodnog sastava za zaustavljanje svraba, kako bi smanjili ove neprijatne simptome i pomogli sebi i svojim najmlađima.

Cortinat krem – je prirodni krem bez kortikosteroida, sadrži jedinstvenu kombinaciju 6 biljnih ekstraktata i ulja koji svojim udruženim dejstvom intenzivno smanjuju neprijatne simptome nakon ujeda komaraca, insekata. Cortinat krem je namenjen za problematičnu i osetljivu kožu sklonoj iritacijama za decu (od 0 meseci ) i odrasle osobe.….

Pročitaj više….

SAVETOM DO ZDRAVLJA