EKCEM

Autor: dr Mirjana Mišić

REČ STRUČNJAKA:

Ekcem je najčešća kožna bolest koja se može javiti u najranijem uzrastu (30-40 dana nakon rodjenja) ali i u kasnijem dobu. Predstavlja hroničnu recidivirajuću dermatozu sa naslednom sklonošću ka alergijskim reakcijama. Tom prilikom dolazi do poremećaja u funkciji epidermalnog sloja kože – Hidro-lipidne barijere – koja sprečava isušivanje kože.
Normalno funkcionisanje i integritet Hidrolipidne Barijere kože je veoma bitan jer kada je narušen njen integritet i funkcija dolazi do prekomernog isušivanja kože koja onda postaje crvena,suva,ispucala i svrbi. Uz sve ove neprijatne simptome česta je i pojava sekundarne infekcije kože. Ukoliko se ne leči infekcija se širi a svrab iritirane kože se pojačava.

UZROCI POJAVE EKCEMA

Uzroci nastanka ekcema mogu biti alergija, nepovoljni vremenski uslovi (češće se javlja u zimskom periodu ), genetsko nasledje, ishrana, pad imuniteta i stress. Za razliku od atopijskog ekcema, kontaktni ekcem češće muči odrasle a mogu ga izazvati nakit kao i druge supstance sa kojima smo svakodnevno u kontaktu: sapuni, deterdženti, omekšivači, parfemi, farbe za kosu, dekorativna kozmetička sredstva, šminka.

ATOPIJSKI DERMATITIS

Dečiji ekcem ili atopijski dermatitis je hronično, recidivirajuće zapaljensko oboljenje kože koje se može javiti u najranijem uzrastu (30-40 dana nakon rodjenja).

Koji su uzroci nastanka ekcema?

Uzrok nastanka Atopijskog Dermatitisa nije u potpunosti razjašnjen, smatra se da je oboljenje posledica genetskih, imunskih i različitih faktora iz okoline.

Koji su simptomi?

Koža je crvena, svrbi, ispucala, suva….. Ove promene na koži mogu da se vide na obrazima, bradi, čelu, pregibima, oko članaka. Ukoliko se ne leči, usled intezivnog svraba i češanja, može doći do pogoršanja stanja obolele kože usled pojave sekundarne bakterijske infekcije (Staphylococcus aureus ili Streptococcus pyogenes) i produžiti period lečenja. Zbog toga je neophodno preduzeti lečenje čim se simptomi pojave.

Kako se leči?

Lokalni kortikosteroidni preparati u vidu masti, krema ili losiona čest su izbori, primenjuju se u fazama pogoršanja bolesti u ograničenom vremenskom intervalu. Jačina i vrsta kortikosterodnih preparata kao i dužina lečenja se određuju prema težini kliničke slike.
Treba biti obazriv kod primene kortikosteroidnih preparata naročito prilikom njihove upotrebe kod dece (obavezno uz lekarski nadzor) jer ne bi smeli da se koriste duže od 5 dana i ne nanositi ih na pregibe i velike površine kože, zbog mogućnosti pojave neželjenih sistemskih efekata ili lokalnih ( tanji se koža na mestu primene, odumiranje ćelija kože, promena boje kože). Zato je Pharmalife Research, Italy u saradnji sa Univerzitetom MESSINI i Centrom za prirodnu medicinu EMPOLI proizveo CORTINAT kremu za decu (od 0 meseci ) i odrasle, jedinstvenog prirodnog sastava, bez kortikosteroida.

cortinat-life-medic

CORTINAT krem – Pomoć iz prirode

Danas se sve više preporučuju prirodne kreme (bez kortikosteroida) koje su efikasne i bezbedne za primenu kako kod dece najmladjeg uzrasta tako i kod odraslih.

CORTINAT krem je potpuno prirodan krem. CORTINAT krem sadrži jedinstvenu kombinaciju 6 biljnih ekstrakata i ulja sa lekovitim aktivnim sastojcima koji udruženim dejstvom umiruje nadraženu kožu lica i tela dece od 0 meseci i odraslih osoba.

Cortinat krema nije masna, lako se razmazuje i upija a može se koristiti 2-3 puta dnevno ili češće po potrebi u kontinuitetu sve do poboljšanja stanja kože.

SAVETOM DO ZDRAVLJA