ERITEMI, OSIPI

Autor: dr Mirjana Mišić

Eritemi

Pojava crvenila na manjem ili većem delu kože nastala pod uticajem spoljnih negativnih faktora.

Osipi

Promena boje kože povezanu sa inflamacijom, svrabom, plikovima, crvenilom.
Alergija na hranu i lekove jedan je od razloga, ali osip se može javiti i usled bakterijskih i gljivičnih infekcija. Osip na koži takodje može biti posledica preteranog znojenja, usled toga što kapljice znoja zapušavaju pore i izazivaju upalu. Prečesto izlaganje kože hemikalijama i supstancama koje mogu izazvati iritaciju kože (sapuni, detrdženti, kupke…) čine kožu osetljivijom i podložnijom promenama. Osipi takodje mogu biti virusnog, gljivičnog ili bakerijskog porekla. Kada lekar ustanovi šta je izazvalo osip preporučuje se terapija: Kortikosteroidne kreme (ne preporučuje se njihova upotreba ukoliko je osip gljivičnog porekla jer može pogoršati stanje kože), antihistaminici, antibiotske masti i kreme, losioni…. Kortikosteroidne kreme se upotrebljavaju samo u slučaju kada ih lekar preporuči i uz lekarski nadzor, jer može doći do pjave neželjenih efekata (koža se tanji na mestu primene, promena boje kože, neželjeni sistemski efekti). Kortikosteroidne kreme se ne smeju nanositi na veće površine kože i pregibe a imaju ograničenu dužinu upotrebe (ne koristiti duže od 5 dana). Takodje treba biti oprezan kod primene oralnih antihistaminika jer izazivaju pospanost. Zbog toga se preporučuju kreme prirodnog sastava koje su efikasne a pri tome bezbedne za upotrebu kod dece i odraslih osoba.
Eritemi i osipi na koži često su izazvani negativnim uticajem spoljašnje sredine ( vetar, hladnoća, sunce-uv zraćenje, ubodi insekata…)
Alergije na sunce i ubodi insekata najčešće se javljaju kada smo na dugoočekivanom godišnjem odmoru, leti na moru. Zbog toga treba preduzeti mere zaštite i pripremiti se pre odlaska na odmor.

Ubodi insekata najčešće izazivaju samo blaže alergijske reakcije u vidu otoka i bola, kasnije i svraba. U cilju zaštite najbolje je primeniti efikasna a prirodna sredstva protiv komaraca i drugih insekata koja odbijaju napade malih napasti i kreme prirodnog sastava koje ublažavaju reakcije na ujed.

Alergije na sunce ili fotodermatoze, manifestuju se nakon izlaganja gole kože sunčevim zracima. Obično nastaju nakon izlaganja jakoj sunčevoj svetlosti u proleće ili leto, ali kod nekih se mogu javiti i zimi. Poslednjih godina su u porastu, a zahvataju oko 20 odsto populacije.

Simptomi alergije na sunce

Izgled promena je raznolik, a zavisi od vrste alergije, rase, pola i starosti, ali i od nasledne sklonosti. Kod jednog oblika, manifestacija alergijske reakcije na sunce javlja se već u nekoliko minuta do nekoliko sati nakon izlaganja suncu. Počinje pojavom svraba i crvenilom kože, na kojoj se ubrzo jave mehurići. Zahvaćena regije kože je obično otečena, a zahvata najčešće dekolte, ruke i lice (delove koji su najizloženiji suncu).

Kako se zaštititi?

Najsigurniji način za sprečavanje alergijskih reakcija na sunce je izbegavanja sunčevih zraka kad je sunce najjače. Izbegavanje naglih izlaganja suncu u proleće i leto (postupno izlaganje suncu omogućava bolje prilagođavanje na UV zrake), nošenje zaštitne odeće i korišćenje kvalitetnih zaštitnih sredstava koja pružaju visoku UVA i UVB zaštitu. Osim toga, trebalo bi se posavetovati s lekarom o nuspojavama određenih lekova nakon izlaganja suncu. Takođe se ne preporučuje korišćenje kozmetičkih preparata (šamponi protiv peruti, parfemi, farbe za kosu, ali i obični sapuni mogu sadržati materije koje uzrokuju pojavu alergijskih reakcija na sunce.
Svakako treba izbegavati primenu hemijskih pilinga i sličnih tretmana pre izlaganja UV zracima. Sve navedeno može učiniti kožu osetljivijom na sunce i izazvati alergijsku reakciju u obliku laganog crvenila i svraba, pa do pojave različitih osipa.

Koju terapiju primeniti?

Medjutim ukoliko se alergija ipak pojavi onda treba reagovati na vreme i pomoći nadraženoj koži.U tom slučaju najčešće se kao prva pomoć nadraženoj koži preporučuju kreme prirodnog sastava koje su efikasne a pri tom bezbedne i za decu i odrasle osobe..

Prirodna pomoć – Cortinat krem

Kozmetički proizvod

CORTINAT krem je polivalentni krem prirodnog sastava, namenjen za negu kože dece (od 0 meseci) i odraslih osoba. Aktivni sastojci iz 6 standardizovanih biljnih ekstrakata i ulja deluju sinergično-udruženo ispoljavajući intenzivno umirujuće dejstvo na problematičnu kožu i kožu koja je oštećena spoljašnjim faktorima kao što su: vetar, sunce ili kožu iritiranu hemijskim sredstvima. CORTINAT krem neguje, vraća koži neophodnu vlažnost i elastičnost.

CORTINAT krem je dermatološki ispitan, nije alergogen i nije fotosenzitivan.

CORTINAT krem naneti na irititirana mesta na koži lica ili tela, blago utrljati do upijanja, 2-3x dnevno ili češće po potrebi. CORTINAT krem koristiti u kontinuitetu (bez pauze) sve do poboljšanja stanja kože.

cortinat-life-medic

SAVETOM DO ZDRAVLJA